joi, 11 septembrie 2008

Scoțianul care n-a vrut bani













Priviți-l cu atenție (pe cel din dreapta, desigur). E scoțian. Îl cheamă Michael Forbes. Nu e deosebit de simpatic. N-are nicio legătură cu celebra publicație americană. Se remarcă însă prin faptul că rezistă ofertelor miliardarului Donald Trump.
Povestea e cam așa. Miliardarul de prost-gust și nemărginită aroganță vrea să creeze cea mai grozavă stațiune de golf din lume, undeva în Scoția (Balmedie, Aberdeenshire – mai precis). Se întâmplă însă ca tocmai pe amplasamentul viitoarei stațiuni să aibă d-l Michael Forbes o mică fermă. Desigur că Trump nu concepe ca cineva să reziste banilor săi fără număr, fără număr, fără număr... însă scoțianul cel încăpățânat nu se dă bătut. Poate e nebun sadea, poate e doar ușor țicnit. Ce contează? Important e că țicneala lui – sau ce o fi – reușește să refuze sume colosale și să nu se lase cumpărat.
Asta nu îl transformă într-un sfânt sau într-un virtuos. După poză, se poate specula că nu s-a dat înapoi de la paharul cu tărie. Alta e însă miza aici. Un tip comun reușește să infirme teoria că orice, respectiv oricine are un preț. O fi orgoliu, o fi kilt-ul și tot ce reprezintă el, o fi scrânteală. În orice caz, e în capul lui o chestie care nu poate fi urnită de spectrul bogăției. Ce spun eu spectrul? De concretul agresiv al bogăției. Pe ăsta, la propriu, banii l-ar da afară din casă, dar el nu se lasă.
Poate că omul o să cedeze. „Hărțuit” de megalomanul Trump, d-l Forbes ar putea îngropa securea războiului. Chiar și în aceste condiții (și după vreo 15 minute din show-ul ăla idiot în care miliardarul bălăcărește „ratații” care nu se ridică la așteptările lui) tot ți-ar veni să-i faci scoțianului măcar o statuetă. Mititică. Pe care să scrii: I-a rezistat trump-ului timp de... ani.
Idealizând nițel, ar fi foarte interesant ca d-l Forbes să-și mențină încăpățânarea și să lase prin testament ferma ăluia care să-i ducă mai departe nebunia. Și Trump să insiste în continuare. Ar fi dintre puținele teritorii pe care banii n-au reușit să le cucerească. Pe pământ.

Niciun comentariu:

 
Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Add to Technorati Favorites Religion blogs